FAQ

Wat bij slecht weer?

We wonen nog altijd in België waar het weer nogal heel wisselvallig kan zijn. Ik hou vanaf de week voor jullie shoot het weerbericht nauwlettend in de gaten. Indien nodig schakelen we over op een plan b en zoeken we een binnenlocatie om de shoot toch te kunnen laten doorgaan. Indien jullie de shoot toch graag buiten willen laten doorgaan en het regent, zal deze verplaatst moeten worden en leggen we de agenda's even samen om een nieuwe datum te prikken. Wanneer het bewolkt, maar droog is, gaat de shoot wel gewoon door.


Wat bij ziekte?

Niets zo vervelend als ziek zijn! Als je ziek bent, bel me dan eventjes op of stuur me een bericht via WhatsApp. Niet via Instagram of Messenger, want dit kijk ik niet altijd direct na. Bij ziekte zal de shoot verplaatst moeten worden en leggen we de agenda's even samen om een nieuwe datum te prikken. Hoe er wel rekening mee dat eventueel gemaakte kosten wel worden gefactureerd zoals bijvoorbeeld toegangskaarten of een taart voor een cakesmash. Wanneer de taart niet meer geannuleerd kan worden, dient deze wel betaald te worden. Uiteraard mogen jullie de taart komen ophalen of kom ik ze brengen (dit overleggen we samen wel eventjes).


Wat moeten we aandoen tijdens een shoot?

Wanneer jullie een shoot boeken, krijgen jullie via mail nog een hele lijst met do's and don'ts gaande van voorbereiding, make-up en kleding. No worries, I got you covered!


Hoe lang duurt een shoot?

Een shoot duurt ongeveer 1 uur tot 1,5 uur. De duurtijd hangt af van verschillende factoren zoals locatie (ligt alles dicht bij elkaar of moeten we wat verder stappen), de tijd die nodig is om van outfit te wisselen en zeker met (een) kind(eren) erbij kan het ietsje langer duren. Kinderen krijgen ook altijd kleine opdrachtjes zodat het voor hen ook interessant blijft en het een leuke herinnering blijft zowel op de moment zelf als op de foto's later.

* M.u.v. huwelijksreportages, want hier wordt een dagplanning voor opgemaakt die besproken wordt tijdens Zoomcalls.


Hoeveel foto's krijgen we?

Standaard zitten er 10 beelden inbegrepen in de shoot, maar het is altijd mogelijk om te upgraden om zo meer beelden of zelfs de volledige galerij aan te kopen. Jullie kiezen eerst jullie pakket en nadien kiezen jullie jullie favoriete beelden uit die jullie dan kunnen downloaden in websize en in HR (hoge resolutie). Wanneer jullie de foto's downloaden valt trouwens ook het watermerk weg.

* M.u.v. huwelijksreportages, want hier wordt de volledige galerij opgeleverd.


Krijgen we de RAW-bestanden?

Nee, dit wordt nooit gedaan, zelfs niet per uitzondering of mits een meerkost. RAW-bestanden zijn een stukje van onze persoonlijkheid dat geen enkele fotograaf prijsgeeft.


Hoelang moeten we wachten op de foto's?

Ik probeer jullie foto's altijd zo snel mogelijk af te leveren. Dit moet natuurlijk haalbaar zijn met de combinatie hoofdberoep, bijberoep en gezin, maar gewoonlijk zijn de foto's na ongeveer 2 weken klaar.

* M.u.v. huwelijksreportages, want hier worden 10 x meer foto's gemaakt en er kruipt enorm veel tijd in de nabewerking. Hier mag je toch makkelijk op 1 maand tot 1,5 maand tijd rekenen, MAAR jullie krijgen de dag na jullie huwelijk al een preview van minstens 10 foto's!


Is het verplicht de fotograaf te taggen?

Dit is bij wet verplicht, dus ja jullie dienen mij (of eender welke andere fotograaf waarmee jullie in zee gaan) te taggen of een naamsvermelding bij de foto te zetten. Tenzij de rechten van de foto('s) worden afgekocht, blijven de foto's mijn eigendom wat inhoudt dat ik deze dus ook kan gebruiken voor op social media. Indien jullie dit niet wensen, stuur me dan een mail naar photography_by_shana@hotmail.com waarin jullie me laten weten dat jullie niet willen dat de foto's gebruikt worden voor op social media. En uiteraard, no hard feelings als jullie dit echt niet willen.